• pintxos morunos

Pinchos Morunos (Moorse Varkenshaas)

Pinchos Morunos vind zijn herkomst in Noord Afrika. Misschien is Moorse varkenshaas kebabs een meer letterlijke vertaling van deze typische Spaanse Pincho. Echter de Moren aten geen varkensvlees, want het ging tegen hun Islamitische geloof en gebruikte geen spiesjes. Het meest waarschijnlijk is dat de Christelijke Spanjaarden de varkensvlees versie hebben uitgevonden. Ze gebruikten varkenshaas met vergelijkbare specerijen als in de traditionele Moorse kebab (meestal gemaakt van lamsvlees) en gaf deze de naam Pinchos Morunos.

Eigenlijk is deze Pincho Morunos een vreemd eend tussen de Spaanse pinchos, aangezien een spies wordt gebruikt zonder broodje. De bereiding met veel verschillende kruiden in de marinade, maakt het niet direct een ‘eenvoudige’ en ‘snelle’ gerechtje. Dus vult ook wat buiten de categorie Tapas. Desalniettemin is de Pincho Morunos zeer populair en verdient het zijn plaatsje op PintxosRecepten.nl

Ingredienten

Ingredienten

  • 2 pond varkenshaas
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 eetlepel zoete Spaanse paprika
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel oregano
  • ½ theelepel vers gemalen zwarte peper
  • ¼ theelepel kaneel
  • ¼ theelepel kaneel
  • 1 theelepel zout
  • 5 gehakte knoflook teentjes
  • ¼ kopje olijfolie
  • Sap van ½ citroen (voor marinade)
  • Citroenpartjes (voor het serveren)

Bereidingswijze

  1. Snijd de varkenshaas (verwijder overtollig vet) in blokjes en doe ze in een grote vriezer zak.
  2. Meng alle kruiden, olijfolie en het citroensap in een kom en giet over de varkenshaas blokjes.
  3. Sluit de zak en hussel het kruidenmengsel met varkensvlees. Daarna laat je het marineren in de koelkast gedurende een nacht (of minimaal 2 uur)
  4. Haal het gemarineerde varkensvlees uit de zak en rijg ze aan metalen spiesen met een weinig ruimte tussen elke stukje.
  5. Grill op een hoog vuur tot ze bruin aan de buitenkant, maar binnenin net gaar zijn.
  6. Laat de spiesen gedurende vijf minuten afkoelen en serveer met partjes citroen.

No Comments